Kwaliteit van Leven
Het Antoni van Leeuwenhoek vindt het belangrijk dat patiënten de best mogelijke levenskwaliteit behouden. Zowel tijdens een behandeling, als daarna. Daarom onderzoekt het AVL welke korte- en langetermijneffecten een kankertherapie heeft op patiënten. Met deze kennis kunnen artsen hun behandelingen verbeteren, betere voorlichting geven en ondersteunende zorg op maat aanbieden.
Lichamelijke en psychosociale klachten
Kanker en de behandeling ervan kunnen lichamelijke, psychische en sociale klachten veroorzaken. Wij onderzoeken de oorzaak en behandeling van deze klachten om de kwaliteit van leven na een kankerbehandeling te verbeteren.
Leven na kankerbehandeling
Steeds meer mensen overleven kanker of leven langer met kanker. Tijdens en na de behandeling kunnen patiënten te maken krijgen met verschillende lichamelijke en psychosociale problemen. Daarom staan in ons Centrum voor Kwaliteit van Leven gespecialiseerde professionals klaar om patiënten en hun naasten te helpen bij hun uitdagingen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel gebied.
Zo goed mogelijk bijstaan
Om deze patiënten in de toekomst nog beter te kunnen ondersteunen, doet het Antoni van Leeuwenhoek wetenschappelijk onderzoek in dit centrum. Onze wetenschappers doen onderzoek naar specifieke klachten en naar de effectiviteit van behandelingen en interventies. Waarom krijgt bijvoorbeeld de ene patiënt wel klachten en de andere niet? En hoe kunnen we patiënten en naasten zo goed mogelijk bijstaan bij hun behandeling zodat we hun kwaliteit van leven kunnen verbeteren?
Het is onze ambitie om mensen een zo optimaal mogelijke kwaliteit van leven te geven.
Onderzoeken binnen Kwaliteit van Leven
Online keuzehulp voor behandelopties
Prof. dr. Eveline Bleiker, groepsleider psychosociaal onderzoek en epidemiologie, ontwikkelt een online keuzehulp die vrouwen met DCIS helpt bij een lastige afweging: kies ik voor een operatie of niet? …
De juiste aandacht voor jongvolwassen kankerpatiënten
Dr. Olga Husson, epidemioloog, wil bijdragen aan de kennis over jongvolwassen patiënten. Ze wil ervoor zorgen dat deze groep de persoonlijke aandacht krijgt die past bij hun leeftijd…
Vervolgstudie naar hartschade bij borstkankerpatiënten
Dr. Michael Schaapveld, biomedisch wetenschapper en epidemioloog, doet vervolgonderzoek om hartschade bij vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker te kunnen beperken...
Online test bij cognitieve problemen
Prof. dr. Sanne Schagen, klinisch neuropsycholoog, ontwikkelt een online thuistest voor geheugen- en concentratieproblemen zodat patiënten de juiste begeleiding kunnen krijgen...
Een bijdrage leveren aan ons kankeronderzoek?
Wilt u bijdragen aan de onderzoeksprojecten die gaan zorgen voor nieuwe ontwikkelingen binnen de kwaliteit van leven? Onze relatiemanagers helpen u graag verder.