Fundamenteel onderzoek

De onderzoekers bij het Antoni van Leeuwenhoek willen beter begrijpen hoe kanker ontstaat en op welke manieren kanker behandeld kan worden. Dit kan door uit te zoeken hoe een cel groeit en deelt, wat er gebeurt als er beschadigingen optreden aan de cel en hoe hij zich weer repareert. De fundamentele onderzoekers houden zich met deze vraagstukken bezig en met die kennis kunnen ze nieuwe behandelingen ontwikkelen.

Hoe werken onze cellen?

Fundamenteel onderzoek kijkt naar hoe gezonde cellen en kankercellen werken. Kennis hiervan is essentieel om kanker te kunnen begrijpen en om betere diagnostiek en behandelingen te kunnen ontwikkelen.

Fundamentele vragen
Wetenschappelijk onderzoek heeft al heel veel kennis van kanker en goede behandelingen opgeleverd. Maar om kanker nog beter te kunnen bestrijden moeten veel fundamentele vragen nog beantwoord worden. Hoe ontstaat kanker? Waarom ontwikkelt een tumor zich bij de ene patiënt anders dan bij de andere? Waarom wordt een tumor resistent en hoe kunnen we dat voorkomen? Op zoek naar antwoorden op deze belangrijke vragen doen we fundamenteel onderzoek dat zich bezighoudt met de grondbeginselen van de biologie en basismechanismen in cellen.

Immuuntherapie
Fundamenteel onderzoek naar het immuunsysteem en kanker heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er tegenwoordig immuuntherapie beschikbaar is. Ook voor het ontwikkelen van nieuwe onderzoekstechnieken is fundamenteel onderzoek heel belangrijk. Zo heeft nieuwe kennis over cellen en genen ervoor gezorgd dat we nu DNA-sequensen gebruiken in diagnostiek en klinische trials. Het Antoni van Leeuwenhoek investeert in fundamenteel onderzoek vanuit de overtuiging dat het dé basis is voor nieuwe diagnostiek en behandeling.

Onderzoeken binnen het thema Fundamenteel onderzoek

Anna Gonzales

Extra confocale microscoop

Bioloog Anna Gonzalez heeft voor haar onderzoeken een extra confocale microscoop nodig. Daarmee kunnen onderzoekers kankercellen in zeer hoge resolutie bestuderen. Hiermee wordt de kennis over, onder andere, resistentie tegen chemotherapie vergroot…

Lees meer

Claire Hoenkamp

Internationale onderzoeksbetrekkingen

Biomedisch wetenschapper Claire Hoencamp doet in het AVL onderzoek naar de werking van DNA. Ze raakte betrokken bij een internationaal onderzoekstraject waardoor de werking van onze cellen steeds beter wordt begrepen…

Lees meer

Lisa Landskron

Internationaal werven

Lisa Landskron, moleculair bioloog, heeft aan een internationale sollicitatieprocedure meegedaan om in het Antoni van Leeuwenhoek terecht te komen. Met een internationaal wervingsprogramma kan het AVL een sterk onderzoeksteam met jonge, talentvolle onderzoekers samenstellen…

Lees meer

Jacco van Rheenen

De basis voor nieuwe therapieën

Jacco van Rheenen, onderzoeksleider, heeft een techniek ontwikkeld waarmee hij kankercellen kan filmen onder de microscoop. Deze kennis ontwikkelt hij bij het AVL voor onderzoek dat dichter bij patiënten ligt…

Lees meer

Een bijdrage leveren aan kankeronderzoek?

Wilt u bijdragen aan de fundamentele onderzoeksprojecten die gaan zorgen voor nieuwe ontwikkelingen binnen de behandeling van kanker? Onze relatiemanagers helpen u graag verder.