Internationale betrekkingen

Biomedisch wetenschapper Claire Hoencamp doet in het Antoni van Leeuwenhoek onderzoek naar de werking van DNA. Ze raakte betrokken bij een internationaal onderzoekstraject waardoor de werking van onze cellen steeds beter wordt begrepen.

 

Hoe vaker internationale onderzoekers hun ervaringen en onderzoeksresultaten met elkaar delen, hoe sneller er nieuwe therapieën worden ontwikkeld. Voor het kankeronderzoek is het dus ongelofelijk belangrijk dat wetenschappers van over de hele wereld elkaar ontmoeten.

Kennisuitwisseling
Het Antoni van Leeuwenhoek wil daarom wekelijks een toponderzoeker uit het buitenland uitnodigen om een presentatie over zijn of haar werk te geven. “Zo wordt kennis internationaal uitgewisseld: AVL-onderzoekers doen inspiratie op voor hun eigen onderzoek en de gastonderzoeker neemt waardevolle kennis mee naar huis.”
“Door over andermans onderzoeksprojecten te horen, doen we nieuwe ideeën op en leren we nieuwe technieken kennen”, vertelt biomedisch wetenschapper Claire Hoencamp. “Het is ook heel goed voor de internationale samenwerkingen.”

Mie-nestje
In het AVL onderzoekt Hoencamp de manier waarop DNA in een cel zit opgevouwen. “Het is bijna niet te geloven, maar in elke menselijke cel zitten strengen DNA van in totaal twee meter lang”, legt ze uit. “Die DNA-strengen zijn in de cel opgerold als een soort mie-nestje.” Zodra een cel gaat delen, moet het DNA eerlijk verdeeld worden over de twee nieuwe cellen. Cellen gebruiken daarvoor het stofje condensin. “Dit stofje legt een soort lusjes in het DNA en vouwt het daardoor op”, vervolgt zij. “Het DNA kan zich daarna netjes verdelen.”

Internationale samenwerking
Onlangs raakte Hoencamp betrokken bij een internationaal samenwerkingsproject. “Na de presentatie van mijn laatste onderzoeksresultaten op een congres in Oostenrijk, stapte er een Amerikaanse wetenschapper op ons af. Deze onderzoeker vertelde enthousiast dat hij opeens snapte waardoor het DNA van sommige planten-, dier- en schimmelsoorten die hij onderzocht als een soort klont in de cel zat. ‘Ze hebben geen condensin!’”

Baanbrekend inzicht
Dit gesprek heeft geleid tot een samenwerking waaraan niet alleen de Amerikaan, maar ook onderzoekers uit Brazilië en Australië meededen. Samen hebben wij een belangrijk puzzelstuk opgelost over de werking van cellen. “Condensin blijkt op een onverwachte manier structuur aan te brengen in de chaotisch ogende nestjes DNA.” Kankerpatiënten hebben mogelijk ooit baat bij deze ontdekking. Hoencamp: “Bij kanker gaat er namelijk vaak iets verkeerd bij het delen van cellen. Dit kan komen doordat de condensin niet goed werkt. Dit inzicht leidt in de toekomst mogelijk tot nieuwe kankerbehandelingen.”

Wekelijkse lezing
De ervaring van Hoencamp illustreert hoe belangrijk persoonlijke ontmoetingen zijn voor wetenschappers om op nieuwe ideeën te komen. Zeker in het internationale kankeronderzoeksveld is het brainstormen na presentaties heel belangrijk. Daarom wil het AVL wekelijks een internationale wetenschapper uitnodigen om te vertellen over zijn of haar onderzoek en na afloop in gesprek te gaan met jonge onderzoekers. Voor de organisatie van dit programma is geld nodig.

Cruciale kruisbestuiving
Claire Hoencamp: “Kruisbestuiving tussen verschillende onderzoeksgebieden is van cruciaal belang voor het kankeronderzoek en de ontwikkeling van nieuwe therapieën. Ook is een nieuwe blik op hun onderzoeksveld voor jonge onderzoekers heel waardevol. Het leidt tot een betere onderzoekskwaliteit, nieuwe inzichten en grote doorbraken.”

 

Claire Hoenkamp
Meer internationale uitwisseling zorgt voor meer samenwerkingen die leiden naar nieuwe manieren om kanker te genezen.
Claire Hoenkamp

Oproep:
Met uw bijdrage kan het AVL internationale toponderzoekers uitnodigen om kennis uit te wisselen met onze onderzoekers. Deze uitwisseling van kennis brengt nieuwe behandelingen dichterbij.

Bestedingsdoel:
De reis- en verblijfskosten van internationale onderzoekers

Kosten:
€ 30.000 per jaar

Een bijdrage leveren aan kankeronderzoek?

Wilt u bijdragen aan internationale onderzoekprojecten die gaan zorgen voor nieuwe ontwikkelingen binnen de behandeling van kanker? Onze relatiemanagers helpen u graag verder.