De basis voor nieuwe therapieën

Jacco van Rheenen is onderzoeksleider bij het Antoni van Leeuwenhoek. Hij heeft een techniek ontwikkeld waarmee hij kankercellen kan filmen onder de microscoop. Deze kennis ontwikkelt hij nu verder voor onderzoek dat dichter bij patiënten ligt...

Het Antoni van Leeuwenhoek wil een vernieuwende onderzoeksleider aanstellen. Iemand die nieuwe ideeën het instituut inbrengt, een eigen onderzoeksgroep opzet, samenwerkingen aangaat en daarnaast ook nog veel onderzoekssubsidies krijgt toegewezen. Door creatieve talenten aan te trekken, versterken we ons team van fundamentele onderzoekers die de basis leggen voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën.

Diversiteit
Als onderzoeksinstituut is het belangrijk om een zo divers mogelijke groep onderzoekers in dienst te hebben. Het AVL wil daarom een wetenschapper aantrekken die nieuwe technieken en ontdekkingen inzet voor het kankeronderzoek. “Het gevraagde onderzoeksgebied laten we met opzet open”, zegt onderzoeksleider Jacco Van Rheenen. “De persoon die wij zoeken mag gespecialiseerd zijn op elk front, zolang wij die kennis of ervaring nog niet in huis hebben.”

Breder blikveld
Groepsleiders van het AVL komen vaak bijeen voor brainstormsessies over onderzoeksprojecten, vertelt hij. “Een nieuwe onderzoeksrichting erbij verbreedt ons blikveld, geeft ons verrassende inzichten en leidt tot vernieuwende manieren van onderzoek doen.”

Dynamische wetenschap
In het dynamische, internationale kankeronderzoeksveld wisselen wetenschappers regelmatig van werkomgeving, legt Van Rheenen uit. “Dit is niet alleen goed voor je eigen ontwikkeling als onderzoeker, het is ook goed voor onderzoeksinstituten.” Hij is daar zelf het levende bewijs van. Bij zijn vorige werkgever heeft hij een techniek ontwikkeld waarmee kankercellen gefilmd kunnen worden onder de microscoop.

Dichter bij de patiënten
Deze kennis heeft hij in 2017 meegenomen naar het AVL, waar hij deze techniek verder ontwikkelt voor onderzoek dat dichter bij patiënten ligt. Van Rheenen staat nu aan het hoofd van het Laboratorium voor microscopie van levend weefsel. “Met een divers team dat bestaat uit fysici, moleculair biologen en artsen, onderzoeken we hoe kankercellen in een darm ontstaan en onder welke omstandigheden uitgezaaide tumorcellen nieuwe tumoren vormen.”

Een heel nieuw team
Het is de bedoeling dat de nieuwe onderzoeksleider ook een talentvolle, internationale onderzoeksgroep in het AVL opzet. En dat hij of zij daarvoor mensen opleidt of meebrengt van het instituut waar deze nieuwe medewerker vandaan komt. “Eigenlijk willen we dus niet alleen een onderzoeksleider aanstellen, maar een heel team”, zegt Van Rheenen. “Het is ook belangrijk dat deze persoon goed is in het werven van grote internationale onderzoekssubsidies, waardoor nieuwe projecten voor kankeronderzoek kunnen worden gestart.”

Een open zoektocht
Het AVL zoekt financiering voor de aanstelling van deze vernieuwende onderzoeksleider. Het gaat daarbij niet alleen om het salaris en de aan te schaffen apparatuur. Het gaat ook om overnamekosten die gemoeid zijn bij het meebrengen van medewerkers en reeds ontvangen subsidies. “We zoeken dus een flink bedrag voor deze aanstelling en we roepen donateurs op om dit mogelijk te maken”, zegt Van Rheenen. “Deze investering leidt tot vernieuwend toponderzoek en een bijdrage aan onze missie: a cure for every cancer, and better care for every patient.”

 

Jacco van Rheenen
Als fundamenteel onderzoeker leg je steeds een nieuw puzzelstukje neer over de werking van kanker. Hoe meer fundamenteel onderzoek er gedaan wordt, hoe sneller de puzzel af is.
Jacco van Rheenen

Oproep:
Met uw donatie kan het AVL een nieuwe onderzoeksleider aanstellen. Een wetenschapper die niet alleen een eigen onderzoekslijn opzet, maar ook meedenkt met het werk van bestaande onderzoeksgroepen. Zo krijgt het kankeronderzoek een nieuwe impuls.

Bestedingsdoel:
Aanstelling van een senior wetenschapper met een expertise dat het AVL nog niet in huis heeft, het overnemen van meegebrachte onderzoeksmedewerkers en reeds verkregen onderzoeksbeurzen en de aanschaf van onderzoeksapparatuur.

Looptijd:
n.v.t.

Kosten:
€ 2.5 mln senior onderzoeksleider

Bijdragen aan fundamenteel kankeronderzoek?

Wilt u bijdragen aan het project van Jacco? Onze relatiemanagers helpen u graag verder.