Behandeling op maat
Ieder persoon is uniek en iedere tumor ook. Het Antoni van Leeuwenhoek wil daarom elke patiënt een individuele behandeling kunnen bieden. Binnen het onderzoeksthema ‘Behandeling op maat’ zoeken onderzoekers naar nieuwe behandelcombinaties van medicijnen, gebaseerd op de unieke eigenschappen van tumoren. We lichten op deze pagina enkele onderzoeken toe.
Elke kanker is anders
In de toekomst willen we nog meer patiënten kunnen helpen met een behandeling op maat: een behandeling afgestemd op de unieke biologische kenmerken van de tumor. Daarom doen wij veel onderzoek naar behandeling op maat.
Behandeling op maat
Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we dat elke kanker anders is, en iedere tumor een eigen DNA-afwijking kent. Hierdoor is het effect van een behandeling niet voor iedereen hetzelfde. Door naar onderliggende genetische defecten te kijken, wordt een therapie voorgeschreven die de meeste kans maakt. We noemen dit behandeling op maat.
Vervolgonderzoek
Behandeling op maat wordt nu in het Antoni van Leeuwenhoek toegepast bij sommige vormen van borstkanker, prostaatkanker, hoofd-halskanker, longkanker, melanoom. Het is de ambitie van het Antoni van Leeuwenhoek om in de toekomst alle patiënten te kunnen helpen met een behandeling op maat. Om dit doel te bereiken wordt er momenteel vervolgonderzoek verricht. In deze onderzoeken wordt verder in kaart wordt gebracht welke mutaties in genen verantwoordelijk zijn voor de ontsporing van cellen, waardoor kanker kan ontstaan.
Ook wordt er gekeken naar de werking van bestaande therapieën en behandelingen en combinaties hiervan op de verschillende tumortypes. Hieronder vindt u meer informatie over onderzoeken binnen het thema Behandeling op maat.
Onderzoeken binnen het thema Behandeling op maat
Kankercellen niet afremmen maar opjagen
Matheus dos Santos Dias, moleculair bioloog, onderzoekt of het opjagen in plaats van het afremmen van kankercellen zorgt voor een effectieve manier en nieuwe mogelijkheden om deze cellen vervolgens uit te roeien…
Ontsnappingsroutes van prostaatkankercellen blokkeren
Simon Linder, oncoloog, onderzoekt welke medicijnen kunnen voorkomen dat prostaatkankercellen resistent worden tegen hormoontherapie. Hierdoor wordt de behandeling effectiever…
Maatwerk voor elke vrouw met DCIS
Medisch bioloog Esther Lips onderzoekt wat de risicofactoren zijn voor DCIS-cellen om uit te groeien tot kankercellen. Hierdoor kunnen betere afwegingen worden gemaakt en ingrijpende behandelingen voorkomen worden…
Medicijnresistentie voorkomen met computertechnologie
Lodewyk Wessels, computationeel bioloog, werkt aan de ontwikkeling van een computeralgoritme dat voor elke patiënt een individuele medicijncombinatie kan voorschrijven…
Naar een betere behandeling voor patiënten met een zeldzame kanker
Wilbert Zwart, medisch bioloog, werkt aan de ontwikkeling van een behandeling voor elk type kanker, ook voor de zeldzame vormen.
Een bijdrage leveren aan betere behandelingen op maat?
Wilt u bijdragen aan een of meer onderzoeksprojecten binnen het thema behandeling op maat? Onze relatiemanagers helpen u graag verder.