Met deze in het AVL ontwikkelde technologie kan beter in kaart worden gebracht hoe asbestkanker (mesothelioom) zich in het longvlies ontwikkelt en wat behandelingen doen. Om deze techniek verder te verbeteren is nog veel geld nodig.
De wereld voor patiënten veranderen
Bij asbestkanker heeft de tumor een onregelmatig groeipatroon, waardoor het moeilijk is om goed bij te houden of een behandeling aanslaat. Met alle onzekerheid van dien. Kevin Groot Lipman, technisch geneeskundige; “We waren eigenlijk met het ontwikkelen van een AI model bezig dat hier op lijkt. En toen zei een oncoloog dat als je een dergelijke techniek in kunt zetten voor dit type kanker, dat je dan de hele wereld voor deze patiënten zou veranderen. Dus toen hebben we dit ontwikkeld.”
Volume in kaart brengen
“We labelen met deze technologie alle pixels van een scan en zo brengen we het volume van de tumor in kaart. Bij vervolgscans kunnen we meten hoeveel het tumorvolume is veranderd en hoe de patiënt dus op de behandeling reageert. Er zitten in een CT-scan wel 25 miljoen pixels dus voor mensen is dat labelen onbegonnen werk. We hebben een AI-model gemaakt waarbij de computer leert welke pixels tumor bevatten.”
Rust en zekerheid
“Dankzij deze technologie krijgen artsen een duidelijker ziektebeeld en de patiënt hopelijk meer rust en zekerheid. We willen deze techniek nu uitbreiden zodat ook CT-scans die voor de start van de behandeling zijn gemaakt, kunnen worden toegevoegd aan de metingen. Daardoor wordt het verloop van de ziekte en het effect van behandelingen nog beter inzichtelijk. Er is nog veel geld nodig om dit AI model verder te ontwikkelen.”
Hier kunt u zien hoe deze techniek werkt.
Wilt u een bijdrage leveren aan deze technologie en daarmee patiënten met borstvlieskanker helpen? U leest hier meer over de mogelijkheden om bij te dragen.
Comments are closed.