‘Het is fijn om ergens aan bij te dragen dat mezelf overstijgt’

Onderzoek naar een hele nieuwe behandeling voor kanker is moeilijk te financieren. Voor doorbraken zijn donaties vaak cruciaal. Zoals de giften die Marc Wiewel inzamelt voor onderzoek naar uitgezaaide prostaatkanker. Hij bracht een bezoek aan Wouter Vogel.

De donateur: Marc Wiewel, rent 18 halve marathons om onder andere geld op te halen voor het onderzoek van Wouter Vogel in het AVL.
Relatie tot Antoni van Leeuwenhoek: Marc heeft uitgezaaide prostaatkanker en werd in het AVL bestraald door Wouter Vogel.

‘Ik heb een uitgebreid bestralingstraject gehad in het AVL. Mijn arts, dokter Vogel, is een heel bekwame, aimabele man. Hij is geen paniekzaaier en hij komt pas in actie als het echt nodig is. Hij vertelde me op een gegeven moment over zijn studie naar een nieuwe behandeling. Als ik geen uitzaaiingen in m’n botten had gehad, was ik zelf in aanmerking gekomen om mee te doen. Omdat ik wel iets wilde doen voor toekomstige patiënten, ben ik in actie gekomen. De prognose van de studie is dat er aanzienlijke levensverlenging en mogelijk vaker genezing in zit. Ik had nog nooit gehoord dat mensen met naar de lymfeklieren uitgezaaide prostaatkanker überhaupt kunnen genezen. Dus daar wil ik me graag voor inzetten. Ik vind het heel fijn om ergens aan bij te dragen dat mijzelf overstijgt.’

‘Ik loop nu hard om geld op te halen voor het onderzoek van dokter Vogel. Ik zamelde al 10 jaar geld in voor kankeronderzoek bij een andere stichting. En ja, nu heb ik zelf kanker. Het is wat het is en hier moet ik het mee doen. Mijn ultieme doel is om 108.000 euro op te halen of in ieder geval een veelvoud van het "geefgetal" 18. Ik heb verschillende acties bedacht. Als ook maar de helft daarvan slaagt, haal ik m'n doel ruimschoots. Ik organiseer onder andere een benefietdiner, een pubquiz, een loterij, een kunstproject en een padeltoernooi.’

‘Dokter Vogel heeft goed met me meegedacht waardoor ik m’n conditie weer heb kunnen opbouwen. Bewegen is altijd goed, maar we hebben wel moeten kijken naar wat ik kon. Ik ben eerst heel veel gaan wandelen. Het is een goede afleiding voor me en het is heel meditatief. Dat ik met mijn acties andere mensen kan helpen is fantastisch.’
Wilt u Marc sponsoren of deelnemen aan een van zijn evenementen waarmee hij geld ophaalt voor onderzoek in het AVL? Lees meer op 18marcssuperhalfs.nl.

‘Soms kan een klein deel van een studie het grootste effect hebben’

De arts-onderzoeker: Nucleair geneeskundige en radiotherapeut Wouter Vogel.
Onderzoeksgebieden: Vogel onderzoekt een nieuwe behandeling voor prostaatkanker met uitzaaiingen naar de lymfeklieren.

‘Allereerst; ik doe het werk niet alleen. Denise Hoogenkamp is technisch geneeskundige en Lotte Zuur is arts-onderzoeker, zij voeren het onderzoek uit en zijn onmisbaar in dit hele verhaal. Zij staan op de werkvloer om uit te voeren wat Marc mogelijk heeft gemaakt.’

‘Ik ben Marc’s radiotherapeut en hij vertelde dat hij sponsorlopen deed. Toen heb ik zijn behandeling zo ingevuld dat hij dat zo veel mogelijk kon blijven doen. Dat gaf hem een heel belangrijke drive en levensinvulling. En ik vind dat heel erg mooi. Alle respect voor hem, hij doet het maar wel gewoon. Op een gegeven moment gaf hij aan dat hij zich ook wilde inzetten voor onderzoek in het AVL. Ik vind dat heel sterk en knap dus ik zet me ook in om het voor hem mogelijk te maken.’

‘We onderzoeken een nieuwe behandelmethode voor naar de lymfeklieren uitgezaaide prostaatkanker. De eerste resultaten zijn erg veelbelovend. Toen we het onderzoek bedachten hebben we daarvoor een hoeveelheid geneesmiddel en een vergoeding gekregen van de producent. Maar gaandeweg kwamen we tot het inzicht dat de behandeling nog sterker kon dan we in eerste instantie dachten. Het ging zo goed met de patiënten en ze hebben er zo weinig last van, dat de dosis van het geneesmiddel verhoogd kon worden. Daarom wilden we een uitbreiding van de studie, en dat gaf onverwachte extra kosten. Maar om een studie die al loopt uit te breiden, is gelukkig minder geld nodig dan om een hele nieuwe studie te starten. Dan kun je met een relatief beperkt bedrag eigenlijk heel veel teweegbrengen. Soms is een klein deel van een studie de grootste uitdaging, maar kan ook het grootste effect hebben.’

‘Wanneer patiënten uitzaaiingen hebben in de lymfeklieren, kunnen we ze over het algemeen niet meer opereren. Want je krijgt daarmee vaak niet alle lymfeklieren weg. We behandelen dan met bestraling in combinatie met hormoontherapie. Dat is best een goede en stevige behandeling, daarmee is na 5 jaar ongeveer de helft van de patiënten ziektevrij. Maar de andere helft krijgen we nog niet ziektevrij. Er is dus zeker nog ruimte voor verbetering. Door dit nieuwe geneesmiddel, Lutetium-PSMA, tegelijk met de bestralingen te geven, hopen we dat de ziekte bij nog meer mensen goed opgeruimd wordt. Deze combinatie is een nieuwe behandeling en dat is spannend.’

‘Dankzij de extra uitbreiding die Marc mogelijk maakt, kunnen we een extra groep patiënten een hogere dosis van het medicijn geven. Dat gebeurt op dit moment al. We hopen rond de kerst de resultaten te hebben en dan is de studie af.’

Ook bijdragen aan onderzoek? Er zijn verschillende mogelijkheden.

Wouter Vogel en Marc Wiewel

, , , ,

Comments are closed.