Maar liefst een op de vijf kankerpatiënten heeft te maken met een zeldzame tumor. Zeldzame kankers zijn lastiger te behandelen omdat er minder onderzoek naar wordt gedaan. Dankzij giften aan de AVL Foundation hoopt onderzoeksleider Wilbert Zwart de kansen voor deze groep patiënten te verbeteren.
Zeldzame kankers in Nederland
“In de RADAR studie kijken we of medicijnen die er nu al zijn voor veel voorkomende tumorsoorten, ook kunnen worden gebruikt voor zeldzame tumoren. Want het probleem van zeldzame tumoren is dat er minder wetenschappelijke kennis over is en de behandelingen eigenlijk achter lopen. In Nederland heeft 1 op de 5 kankerpatiënten een zeldzame kankersoort, dus we moeten hard aan de bak om een inhaalslag te maken”, vertelt Wilbert Zwart.
Kijken naar de DNA-afwijking
“We gaan zeldzame tumoren genetisch in kaart brengen en dan vergelijken met veel voorkomende tumoren. En dan de medicijnen die er al zijn en waarvan we weten dat ze werken bij veel voorkomende kankersoorten, testen op tumorsoorten die er genetisch heel erg op lijken. Dus dan kijk je niet meer naar of iets eierstok-, maag- of borstkanker is, maar dan zeg je: ‘dit is de DNA-afwijking en dit is dit het medicijn dat we erbij moeten geven’. Dat noemen we genotype-fenotype associations. Er hoeven dus geen hele nieuwe medicijnen te worden ontwikkeld.
Samenwerkende disciplines
We zijn sinds 1 januari echt van start met deze studie. Het is een grote studie waarin veel verschillende disciplines binnen het AVL met elkaar samenwerken; van onderzoekers in het lab tot chirurgen op de OK. In dit geval is de AVL Foundation heel belangrijk geweest om het geld bij elkaar te krijgen, want aan zeldzame kankers is voor farmaceuten slecht geld te verdienen, Op deze manier kunnen we toch een grote impact maken.”
Impact voor patiënten
In onderstaande video bespreekt onderzoeksleider Wilbert Zwart met bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch wat de RADAR-studie inhoudt en wat de impact kan zijn voor patiënten. En het belang van donaties om dit soort onderzoek mogelijk te maken. Veel dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze studie!

Comments are closed.