Afweercellen in kaart brengen
De immunologie-onderzoeksgroep heeft een nieuw apparaat nodig: de Aurora flowcytometer. Daarmee wordt onderzocht hoe het immuunsysteem kankercellen aanvalt en hoe het immuunsysteem versterkt kan worden.
Waarom lukt het afweercellen niet altijd om een tumorcel te doden? Om deze vraag te beantwoorden heeft de immunologie-onderzoeksgroep een nieuw apparaat nodig: de Aurora flowcytometer. Hiermee onderzoekt het team hoe het immuunsysteem kankercellen aanvalt en willen ze erachter komen hoe het immuunsysteem versterkt kan worden om kanker onder controle te krijgen.
Krachtig afweersysteem
T-cellen zijn onderdeel van ons afweersysteem. Met behulp van eiwitten op hun oppervlak kunnen ze beschadigde en zieke cellen herkennen en opruimen. De ondeerzoeksgroep bestudeert hoe een T-cel op een tumorcel reageert. Waardoor herkennen ze die? En hoe komen ze in actie om de tumor te vernietigen?”
Het lukt T-cellen niet altijd om een tumorcel te vernietigen. Het afweersysteem is heel krachtig. Zo krachtig zelfs dat het zichzelf af en toe moet afremmen, anders maakt het afweersysteem onszelf ziek. Kankercellen maken soms slim gebruik van die remsystemen van T-cellen, waardoor de T-cellen de kankercellen niet kunnen doden.
T-cellen uit het bloed van patiënten
Om T-cellen te bestuderen worden ‘flowcytometers’ gebruikt, dit zijn apparaten die met gebruik van lasers individuele cellen kunnen analyseren. Hierdoor kunnen flowcytometers inzichtelijk maken welke eiwitten er op het oppervlak van T-cellen zitten en hoeveel het er zijn. Daardoor weten ze in welke conditie een T-cel verkeert en hoe geschikt deze is om tumorcellen te doden.
Meer flowcytometers nodig
Het AVL heeft al een aantal heel drukbezette flowcytometers bij de immunologieafdeling staan. Voor de vele onderzoeksvragen zijn er echter meer flowcytometers nodig. De flowcytometer van het type Aurora kan ons in hoge resolutie informatie geven over de T-cellen. Het apparaat kan meer eiwitten op T-cellen waarnemen en kan ons dus preciezer vertellen welke type tumorcellen zij daarmee kunnen doden.
Hoe helpt dit apparaat de patiënt?
Deze fundamentele kennis is uiteindelijk nodig om immuuntherapie te verbeteren, want de therapie kan nog lang niet voor alle type kankers effectief ingezet worden. Wanneer het AVL therapieën willen verbeteren moet er meer kennis zijn over het immuunsysteem van kankerpatiënten. Door die kennis kunnen de patiënten geselecteerd worden die waarschijnlijk wel of niet goed op de immuuntherapie zullen reageren. Daarmee voorkomen we overbehandeling. Daarnaast hoopt de onderzoeksgroep dat er over vijf jaar genoeg informatie verzameld is om nieuwe therapieën te ontwikkelen.
Oproep:
Met dit project draagt u bij aan kennis over de werking van afweercellen: waarom herkent de ene T-cel een tumor wel, en de andere niet? Die kennis is essentieel bij het ontwikkelen van nieuwe immuuntherapieën en de Aurora flowcytometer kan ons daarbij helpen. Helpt u mee deze te financieren?
Bestedingsdoel:
Aanschaf van de Aurora flowcytometer.
Looptijd:
De Aurora flowcytometer kan voor minimaal 10 jaar effectief ingezet worden.
Kosten:
€ 430.000
Een bijdrage leveren aan de Aurora flowcytometer?
Wilt u bijdragen aan de Aurora flowcytometer die Pia Kvistborg en de rest van haar team nodig hebben? Onze relatiemanagers helpen u graag verder.