Immuuntherapie

Immuuntherapie is een belangrijke nieuwe speler in het veld van kankerbehandelingen, naast de veel gebruikelijkere chemotherapie, radiotherapie en chirurgie. De therapie staat aan het begin van haar ontwikkeling en heeft nog enorm veel potentie. Om die potentie te onderzoeken is veel geld nodig.

 

Immuuntherapie zet het eigen afweersysteem van een patiënt in om een tumor aan te vallen. Inmiddels is immuuntherapie niet meer weg te denken als behandeling tegen tumoren in nieren, blaas, longen, hoofd en hals en tegen melanomen. Steeds vaker krijgen patiënten een gepersonaliseerde kuur, die speciaal is afgestemd op het type kanker dat ze hebben en op de ontwikkeling van de ziekte in hun situatie.

Nieuwe soorten immuuntherapie
Het AVL ontwikkelt meerdere nieuwe soorten immuuntherapie tegelijk. We stellen op deze pagina een aantal talentvolle onderzoekers voor die willen bijdragen aan de verbetering van en de uitbreiding van immuuntherapie. Want waarom werkt immuuntherapie niet tegen elke vorm van kanker? Waarom wordt een tumor soms resistent? En welke nieuwe vormen van immuuntherapie zijn er nog te ontwikkelen? Die vragen willen we beantwoorden. En voor die onderzoeken kunnen we heel goed geld gebruiken.

Marleen kok
In mijn spreekkamer help ik één patiënt tegelijk. Maar als ik onderzoek doe naar welke behandelingen wel of niet zullen aanslaan, help ik miljoenen kankerpatiënten van de toekomst.
Marleen Kok

 

Onderzoeken binnen het thema Immuuntherapie

Marleen kok

Opbouw van een biobank

Borstkankerspecialist en onderzoeker Marleen Kok legt uit dat onderzoekers nog veel werk moeten verrichten om te begrijpen hoe zij immuuntherapie effectief kunnen inzetten voor verschillende soorten kanker. De opbouw van een biobank is van grote waarde voor toekomstig onderzoek naar immuuntherapie…

Lees meer

Karin de Visser

Meer kennis uit onderzoeksmateriaal

Tumorimmunoloog Karin de Visser, groepsleider van de afdeling Tumor Biologie en Immunologie, bestudeert hele dunne plakjes kankerweefsel onder een microscoop om te ontrafelen wat er in een tumor gebeurt. Ze wil achterhalen hoe tumorcellen en afweercellen op elkaar reageren…

Lees meer

Pia Kvistborg

Afweercellen in kaart brengen

De immunologie-onderzoeksgroep waar Pia Kvistborg onderdeel van uit maakt, heeft een nieuw apparaat nodig: de Aurora flowcytometer. Daarmee wordt met behulp van lasertechnologie onderzocht hoe het immuunsysteem kankercellen aanvalt en hoe het immuunsysteem versterkt kan worden…

Lees meer

Daniel Peeper

Extra mankracht om stappen te zetten

Hoe kunnen tumoren het afweersysteem omzeilen? Dat is de grote vraag waar Daniel Peeper,- groepsleider en hoofd van de onderzoeksafdeling Moleculaire oncologie en Immunologie, aan werkt. Hij doet samen met zijn collega’s onderzoek om de ontwikkeling van nieuwe immuuntherapieën mogelijk te maken.

Lees meer

Bijdragen aan de verdere verbetering van immuuntherapie?

Wilt u bijdragen aan de onderzoeksprojecten die gaan zorgen voor nieuwe ontwikkelingen van immuuntherapie? Onze relatiemanagers helpen u graag verder.