Vroegdiagnostiek

Als kanker vroeg wordt opgespoord, is de behandeling vaak minder zwaar en de kans op genezing groter. Momenteel ontdekken we de ziekte vaak pas in een laat stadium, wanneer iemand klachten krijgt. Daarom onderzoeken we hoe we kanker eerder kunnen opsporen.

Kanker wordt nog te vaak in een laat stadium ontdekt, pas wanneer er klachten optreden. Bij de diagnose worden er dan meestal uitzaaiingen gevonden, wat de behandeling en genezing ingewikkelder maakt. Een vroege opsporing van kanker is daarom een groot focuspunt binnen het AVL. Want bij een vroege opsporing en diagnose zijn de genezingskansen beter en de behandelingen minder intensief en ook minder kostbaar.

Bevolkingsonderzoek
Voor sommige vormen van kanker bestaan al manieren om ze vroeg op te sporen. Deze methodes worden gebruikt in bevolkingsonderzoeken om bijvoorbeeld borst-, darm- en baarmoederhalskanker vroeg te ontdekken. Die screenings zijn waardevol, maar kostbaar en alleen toegankelijk voor bepaalde leeftijds- en bevolkingsgroepen. Bovendien zijn deze vormen van vroegdiagnostiek niet altijd prettig en er worden ook weleens afwijkingen ontdekt waarvan onduidelijk is of ze behandeling nodig hebben. Dit kan voor onnodige onrust zorgen.

Screening op maat 
Het Antoni van Leeuwenhoek onderzoekt daarom binnen het thema vroegdiagnostiek hoe onderzoeken om diagnoses te stellen gerichter kunnen worden gemaakt. Screening op maat dus, waarbij we beter weten welke mensen intensiever gescreend moeten worden en wie dat minder of misschien helemaal niet nodig heeft.

Toegankelijke zorg in de toekomst
De artsen en de onderzoekers van het AVL werken nauw samen met het Centrum voor Vroegdiagnostiek. Samen zetten ze zich dagelijks in voor betere overlevingskansen, minder zware behandelingen en toegankelijke zorg in de toekomst.

Een bijdrage leveren aan kankeronderzoek?

Met uw hulp kunnen we onderzoek bespoedigen om vroegdiagnostiek te verbeteren, zodat we kanker sneller op kunnen sporen. Onze relatiemanagers staan u graag te woord.