Vroege diagnose

Als kanker vroeg wordt opgespoord, is de behandeling vaak minder zwaar en de kans op genezing groter. Momenteel ontdekken we de ziekte vaak pas in een laat stadium, wanneer iemand klachten krijgt. Daarom onderzoeken we hoe we kanker eerder kunnen opsporen.

Screening op maat

Voor sommige vormen van kanker bestaan al manieren om ze vroeg op te sporen. De bevolkingsonderzoeken gebruiken die om borst-, darm- en baarmoederhalskanker vroeg te ontdekken. Die screenings zijn waardevol, maar grootschalig en kostbaar en alleen toegankelijk voor bepaalde leeftijdsgroepen. Bovendien zijn de onderzoeken niet altijd prettig en ontdekken ze ook weleens afwijkingen waarvan onduidelijk is of ze behandeling nodig hebben.

Grootschalig onderzoek
Binnen het thema vroegdiagnostiek onderzoekt het Antoni van Leeuwenhoek daarom hoe we screenings veel gerichter kunnen maken. Screening op maat dus, waarbij we beter weten welke mensen we intensiever moeten screenen en wie dat minder of niet nodig hebben. Door op grote schaal gegevens zoals erfelijke kankerrisico’s op basis van DNA van mensen te onderzoeken, willen we bepalen wie er baat zal hebben bij zo’n regelmatige controle en wie niet.

Toegankelijke zorg in de toekomst
Onze artsen en de onderzoekers van het NKI werken nauw samen met ons AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek. Samen dragen zij bij aan betere overlevingskansen, minder zware behandelingen en toegankelijke zorg in de toekomst.

Een bijdrage leveren aan kankeronderzoek?

Met uw hulp kunnen we onderzoek bespoedigen om vroegdiagnostiek te verbeteren, zodat we kanker sneller op kunnen sporen. Onze relatiemanagers staan u graag te woord.