‘Zodra ik het AVL binnenliep, viel alle ellende van mij af’
De Amsterdamse journalist Tia Lücker kreeg in 2000 een buitengewoon zeldzame vorm van kanker. Haar huisarts stelde de diagnose. Lücker kon voor haar behandeling kiezen uit twee ziekenhuizen, maar koos ‘natuurlijk voor het AVL’ omdat het een gespecialiseerd ziekenhuis is. Er was geen standaardbehandeling voor haar ziekte, maar in overleg met haar arts kreeg zij meer dan dertig bestralingen en een operatie. Een jaar later was ze genezen en besloot ze het AVL op te nemen in haar testament.
“Ik nam altijd tram 2 als ik naar het AVL toeging. Ik herinner me nog dat ik bij de halte stond te wachten en dacht: waarom heb ik kanker gekregen? Maar zodra ik het AVL binnenliep viel alle ellende van mij af. De sfeer was er heerlijk, lief en vriendelijk. Dat kwam door de mensen die er werkten en de manier waarop zij met patiënten omgingen.
“Een paar jaar na mijn behandeling schreef ik samen met vriendinnen het boek ‘Werken na kanker’. Ik deed de eindredactie van het boek en schreef een hoofdstuk voor ZZP’ers. De eerste oplage is gekocht door de vereniging van bedrijfsartsen, dat vonden wij fantastisch. Bedrijfsartsen wisten toen namelijk nog niet goed wat zij met kankerpatiënten aan moesten. Zij waren vaak voorzichtig en vonden dat werknemers met kanker niet meer hoefden te werken, terwijl werken juist heel belangrijk is. Ik ben na mijn ziekte ook weer aan de slag gegaan, het eerste jaar op halve kracht en daarna weer fulltime.
“Toen ik genezen was wilde ik iets voor het AVL terugdoen. Ik heb zes jaar in de Patiëntenraad van het AVL gezeten, zodat ik me kon inzetten voor de belangen van patiënten. Ook heb ik het AVL opgenomen in mijn testament. Eerst had ik gewoon een briefje in mijn nalatenschap gestopt waarop stond dat het AVL het geld mocht gebruiken voor onderzoek, maar op advies van mijn notaris heb ik het officieel in mijn testament laten vastleggen.
“Ik hoop dat mijn verhaal meer mensen inspireert om geld na te laten aan het AVL. Mensen die het geld hebben, moeten het ook verspreiden, vind ik.”
Meer weten?
Benieuwd of en hoe u kunt nalaten aan de AVL Foundation? Neem gerust vrijblijvend contact op met Ellen Coster via 020 - 512 9025 of e.coster@nki.nl. Zij denkt graag met u mee. Of vraag de brochure 'Nalaten een bijzondere manier van geven' aan.
Persoonlijk advies over Nalaten
Ellen Coster
Senior Relatiemanager nalatenschappen
T: 020 512 9025
M: 06 2022 1388
E: e.coster@nki.nl