“Dit geeft zoveel rust”

Met een gevoel van dankbaarheid en opluchting kijken Yvonne van de Kuilen en Remie Hendriks terug op de tijd dat Yvonne werd behandeld in het AVL. De goede en warme zorg die zij daar hebben ontvangen, gunnen ze anderen ook. Daarom hebben ze de AVL Foundation als enige erfgenaam opgenomen in hun testament. “Het zou toch geweldig zijn als ons geld kan bijdragen aan onderzoek dat levens kan redden”, zegt Yvonne.

Ongerust gevoel
Zeven jaar geleden werd bij Yvonne een voorstadium van borstkanker ontdekt. “Het was een enorme schrik en ik dacht dat ik dood zou gaan. Wat zeker niet hielp, was dat ik geen goed gevoel had bij het ziekenhuis. Ook over de behandeling die werd voorgesteld, had ik mijn twijfels. Ik zag alleen maar beren op de weg, dus ging ik naar mijn huisarts. Hij begreep waar mijn ongeruste gevoel vandaan kwam en stelde voor een second opinion te vragen bij het AVL. Daar ben ik achteraf zo blij mee.”

Zintuigen op scherp
“Vanaf het eerste telefoontje met het AVL voelde het goed”, zegt Yvonne. “Ik kreeg geen bandje, maar een geïnteresseerde persoon aan de lijn. En ik kon snel terecht. We kwamen aanlopen door de prachtige tuin en de ruime hal. Het voelde totaal niet als een ziekenhuis. Er stonden luxe stoelen in de wachtkamer en er liep een koffiedame rond. Alles was ruim, schoon en netjes. Dat klinkt misschien als onbelangrijke details want je komt voor de zorg, maar op zo’n moment staan al je zintuigen op scherp. Als je dan rust en vertrouwen ervaart, is dat enorm fijn.”

Professioneel
Remie: “De artsen en verpleegkundigen die ons hielpen, waren zeer professioneel en ervaren. Zoals we al verwachtten, stelden ze een andere behandeling voor. Het voelde allemaal zo goed dat we hebben gevraagd of Yvonne in het AVL geopereerd kon worden. Binnen drie weken kon ze al terecht.” Yvonne: “Op de MRI was een voorstadium van borstkanker te zien, maar de patholoog-anatoom heeft het laatste woord en constateerde toch borstkanker. Er volgde een operatie, een traject met 24 bestralingen en een transplantatie. Alles is goed verlopen en de plastische chirurgie is ook heel netjes gedaan.

Eerlijke informatie
Je merkt bij het AVL dat ze niets anders doen dan omgaan met kankerpatiënten. Bij de nacontroles werd ik uit de wachtkamer geroepen en zodra ik binnen was, zeiden ze: ‘Het is goed hoor!’ Je zit niet langer in spanning dan nodig is. Iedereen begrijpt jouw stress en angst op dat moment en weet wat je doormaakt. De informatie is duidelijk en je krijgt eerlijke informatie over de kansen op terugkeer. Dat laatste hoor je natuurlijk liever niet, maar het is wel transparant en dat geeft vertrouwen.”

De beste plek
Remie: “Ook de nazorg was trouwens heel goed. Yvonne heeft nog een aantal keer gebeld met vragen omdat ze iets voelde. We kregen meteen een afspraak bij de chirurg. Ze nemen de tijd en stellen je gerust. Dat wil je even horen.” Yvonne: “Natuurlijk is het bij het AVL wel confronterend dat er alleen patiënten komen die te maken hebben met kanker. Dat besefte ik me goed als ik rondkeek. Maar dan weet je ook dat je op de goede plek bent. Het AVL is hét in borstkanker gespecialiseerde ziekenhuis. Als ze het hier niet weten, weten ze het nergens. Soms hoor ik weleens ervaringen van anderen. Dan vraag je je af waarom ze niet naar het AVL gaan. Je gunt iedereen die goede en warme zorg.”

Testament
Vanuit die gedachte besloten Yvonne en Remie de AVL Foundation als enige erfgenaam op te nemen in hun testament. Yvonne: “Het is niet leuk om met de dood bezig te zijn, je schuift het voor je uit. Maar we worden ouder en mensen om ons heen gaan dood. Steeds vaker zegt die stem in je achterhoofd dat je je testament moet regelen. Toen twee jaar geleden mijn moeder stierf, waren we toch met dat soort zaken bezig en hebben we doorgepakt.”

Dankbaar
Remie: “Als je nadenkt over je testament, komt vanzelf de vraag aan wie je wil nalaten. Wij hebben geen kinderen en weinig familieleden. Dan denk je na over goede doelen en kwamen wij heel snel uit bij het AVL. We zijn zo blij en dankbaar. Er is zo goed voor ons gezorgd, daar willen we graag iets voor terugdoen. Als we onze erfenis onder familieleden verdelen, kunnen ze er misschien allemaal een mooie auto van kopen of een reis van maken. Met een nalatenschap aan de AVL Foundation vinden wij ons geld veel beter besteed. Nu kunnen we een verschil maken in de levens van heel veel mensen.”

Besteding
Waar het geld aan wordt besteed, laten Yvonne en Remie over aan het AVL. “Zij kunnen dat het beste inschatten”, zegt Yvonne. “Laatst las ik over een vrouw die eigenlijk al was opgegeven. Toen kwam er dankzij onderzoek een nieuwe behandeling beschikbaar en is ze toch genezen. Stel ons geld gaat naar een dergelijk onderzoek waarmee later levens worden gered. Het idee dat je daaraan kan bijdragen, is toch geweldig!” “Zeker”, zegt Remie, “maar van mij mag het ook besteed worden aan de koffiedame, de wachtruimte of de gastvrije ontvangst. Het vertrouwde gevoel dat je in goede handen bent, heeft enorm veel voor ons betekend. Ik heb al gehoord dat de AVL Foundation geen geld geeft aan de inrichting, maar van mij zou het mogen.”

Twee telefoontjes
Het testament was zeker niet veel werk om te regelen. Remie: “Eigenlijk was het alleen een telefoontje naar Ellen Coster van de AVL Foundation. Zij weet veel en helpt heel goed. Het contact is prettig. Daarna volgde een telefoontje naar de notaris, die alles voor ons regelt als het zover is. De notaris verzorgt de verkoop van ons huis en de inboedel. Wat onder de streep overblijft, gaat naar de AVL Foundation. Uiteraard betaal je voor de diensten van de notaris en dat vond ik een flink bedrag. Maar wat overblijft komt netto, zonder aftrek van belasting, op de rekening van de AVL Foundation.”

Rust
Yvonne: “Het moeilijkste stukje vond ik de definitieve beslissing dat je niet aan familieleden schenkt. Daar hebben we dan ook lang en goed over nagedacht. Maar we zijn het er helemaal over eens. En nu het geregeld is, geeft het zoveel rust. Alles gaat zoals wij het willen, er komt geen trammelant. Ik heb er een fijn gevoel over. Het is goed zo. Inmiddels ben ik gelukkig twee jaar schoon. Maar mocht de kanker terugkomen, dan weet ik dat er een plek is waar ze voor me klaarstaan. Ook dat geeft rust.”

Meer weten?
Benieuwd of en hoe u kunt nalaten aan de AVL Foundation? Neem gerust vrijblijvend contact op met Ellen Coster via 020 - 512 9025 of e.coster@nki.nl. Zij denkt graag met u mee. Of vraag de brochure 'Nalaten een bijzondere manier van geven' aan.

Persoonlijk advies over Nalaten
Ellen Coster
Senior Relatiemanager nalatenschappen
T: 020 512 9025
M: 06 2022 1388
E: e.coster@nki.nl

Belverzoek >

Brochure aanvragen >