Bijdrage voor promotieonderzoek

John de Boer verloor in 2014 zijn partner Sjef Snepvangers aan een hersentumor. Sjef was een van de grondleggers van de onderzoeksreactors in Petten, waar radioactieve isotopen worden geproduceerd. Om de gedachte aan Sjef levend te houden, geeft John de Boer nu financiële steun aan promotieonderzoek naar het verder verfijnen van de techniek van de Gamma Knife.

De Gamma Knife is een bestralingstoestel dat met uiterste precisie tumoren en andere kleine hersenafwijkingen vanuit verschillende hoeken kan bestralen. Ter nagedachtenis aan Sjef Snepvangers, is er bij de Gamma Knife een plaquette met zijn naam onthuld. John: ‘Een mens is pas dood als zijn naam niet meer genoemd wordt. Die zin las ik ergens, een paar maanden nadat Sjef was overleden. Het maakte indruk op me. Ik ben gaan nadenken hoe ik de naam van Sjef levend kan houden.

Sjef was een wetenschapper, had scheikunde gestudeerd en was gespecialiseerd in kernenergie. Hij was een van de pioniers bij het opzetten van de kernreactor in Petten, alwaar een derde van de medische isotopen wereldwijd worden geproduceerd. Dramatisch natuurlijk dat hij dan zelf sterft aan een hersentumor, die niet meer bestraald kon worden. Ik hoop dat het promotieonderzoek een bijdrage kan leveren aan het behandelen van hersentumoren, maar ook van kanker in het algemeen. Elke kennisverbetering, elke patiënt die daarmee geholpen kan worden, zou voor mij een groots rendement zijn. En als patiënten zo nu en dan nog eens een blik werpen op de plaquette met daarop Sjefs naam, al dan niet zich afvragend wie hij was, dan is dat een mooie bonus’.

 

 

Comments are closed.